Atık Su Sistemleri

Atık su sistemleri genellikle endüstriyel tesislerden çıkan proses atık sularında çeşitli kimyasallar kullanılarak atık sulardan kirleticilerin uzaklaştırılması için tasarlanmıştır. Genel iyileşme sürecinin seçimi birçok faktöre bağlıdır.

Su arıtma prosesleri değerlendirilirken ve proses seçilirken aşağıdaki hususlar dikkate alınır.

  • Ev sahibi ortamın faydalı kullanımı
  • Ulusal yasa ve yönetmelikler
  • Uluslararası anlaşmalar ve standartlar
  •  Çevresel etkiler
  • Ekonomik fizibilite
  • İşletme ve bakım kolaylığı
  • Süreç esnekliği, ileri işlemeye kolay geçiş Arazi ihtiyaçları
  • Devlet uygulama ve deneyim
  • Güvenilirlik ve kanıtlanmış Kimyasal atık su sistemleri betonarme olarak tasarlanabilir veya modüler (paket) olarak üretilebilir.

Modüler sistemler çelik yapılardan veya PE'den (polietilen) yapılmış kaplardan oluşur. PSL'nin kimyasal su arıtma sistemleri yaygın olarak kullanılmaktadır ve planlama, ulusal çevre mevzuatı hükümlerine uygun proje mühendislik çalışmaları, proje koordinasyon çalışmaları ve gerekli izinler alındıktan sonra kurulabilmektedir.

Tesis inşa ederek ve işleterek emisyon izni almak mümkündür. Atık suyun özellikleri kaynağına göre büyük farklılıklar göstermekte ve bu farklılıklara göre arıtma yöntemleri de değişmektedir. Genel olarak, birden fazla kanalizasyon sudan oluşur ve sadece geri kalanı kirleticilerden oluşur. Organik kirleticilerin giderilmesinde en etkili yöntemin biyolojik arıtma olduğu söylenebilir.

Biyolojik Arıtma

Biyolojik arıtma, kanalizasyondaki askıda veya çözünmüş organik maddelerin bakteriler tarafından ayrıştırıldığı ve sıvı içinde kalan veya atmosfere gaz şeklinde giren biyolojik pulları parçalayarak kalıcı inorganik bileşiklere dönüştürüldüğü bir işlemdir.

Biyolojik arıtmanın temel ilkesi, organik kirleticileri çevreden uzaklaştırmak ve bunları en uygun koşullarda yeniden üretmek için biyoflokülasyon ve mineralizasyon süreçlerinin yönetimidir. Bu işlem ile doğadaki reaksiyonlar hızlanır ve daha kısa sürede ve güvenli bir ortamda gerçekleşir. Biyolojik arıtmanın amacı, çökelmemiş koloidal katıları atık sudan flokülasyon yoluyla uzaklaştırmak ve organik maddeleri stabilize etmektir.

Evsel Su Atık Temizleme

Evsel kanalizasyon temizlenirken, atık su sistemleri sırasında azot ve fosfor gibi besinler ve organik madde içeriği giderilir. Çoğu durumda zehirli olabilen organik madde kalıntılarının uzaklaştırılması da önemlidir. Tarım alanlarından dönen sularda esansiyel azot ve fosforun arıtılması kritik öneme sahiptir. Endüstriyel atık sular için organik ve inorganik bileşiklerin saflaştırılması önemlidir.

Bu bileşiklerin çoğu mikroorganizmalar için toksik olduğundan, ön arıtma gerekli olabilir. Biyolojik sistemler, atık sudaki biyolojik olarak parçalanabilen ve çözünmüş organik maddeleri, çökelebilen ve bir çökeltme havuzunda çökeltilerek uzaklaştırılabilen biyolojik ve inorganik floklara dönüştürmek için kullanılır.

Bazı durumlarda fiziksel ve kimyasal süreçlerle birlikte ikinci aşama süreçler olarak yönetilirler. Birinci aşama arıtma (ön ayırma), çöken katıların giderilmesinde etkilidir, biyolojik işlemler ise koloidal veya çözünmüş organik maddelerin uzaklaştırılmasında etkilidir. Konuyla ilgili firmamızdan ürün temini yapabilirsiniz.